Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2022 10:07 - Гепардът
Автор: virtu Категория: Тя и той   
Прочетен: 991 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ние бяхме Гепарди и Лъвове : тези които ни заместиха бяха чакали , хиени . Всички гепарди , чакали и овце ще продължаваме да вярваме , че сме солта на Земята.

                                                                           Дон Джузепе Томази ди Лампедуза
         Дон Джузепе Томази, 12 дук на Палма и 11 принц на Лампедуза , барон на Монтекиаро , барон на Торетта е италиански писател, известен преди всичко със своя роман "Гепардът". Роден е на 23 декември 1896 в Палермо , Сицилия от Джулио Мария Томази и Беатриче Мастроджовани Таска ди Куто`. Като дете се обучава в голямата си къща в Палермо и чете романите на Емилио Салгари. В малкия театър в къщата Санта Маргерита Беличе , наследство на майката от фамилия Куто` прекарва ваканциите си и даже асистира при представянето на Хамлет от гастролиращи артисти. 

От 1911 г. посещава Класическата гимназия в Рим, а по-късно в Палермо. Впоследствие следва право в Римския Университет. Участва в Първата световна война, когато е пленен и, успявайки да избяга, прекосява почти цяла Европа пеш, за да стигне до дома.
Неговият роман "Гепардът" отразява проблемите на италианското общество в периода между Съединението на Италия и Първата световна война през погледа на  аристократичното семейство Салина. 
Гепардът е публикуван след смъртта на своя автор.

Дон Джузепе се вдъхновява от своята древна фамилия и най-вече от живота на своя прадядо - принц Юлий Фабриций Томази ди Лампедуза , живял в годините на Обединението на Италия , известен и с астрономическите си изследвания и астрономическата обсерватория , създадено от него.

Гепардът влиза във фамилния герб на Томази.

През 1963г. Лукино Висконти създава едноименен филм .

nel 1963 Luchino Visconti lo tradusse in un film omonimo.
В ролите виждаме Бърт Ланкастър като дон Фабрицио Салина , Клаудиа Кардинале в ролята на Анджелика и Ален Делон като Танкреди Фалконери .

Филмът започва с дома на принца на Салина . Гарибалди дебаркира в Сицилия със своите войници.

Танкреди , племенникът на дон Фабрицио , се сражава в редиците на гарибалдийците , като уверява вуйчо си , че нещата накрая ще се обърнат в тяхна полза. Танкреди проявява интерес към дъщерята на дон Фабрицио , Кончета и тя му отвръща със взаимност.

Фамилията прекарва известно време в лятната резиденция Доннафугата , където синдик е Калоджеро Седара , мъж със скромен произход , един буржоа. Танкреди се влюбва в дъщерята на буржоата , Анджелика , въпреки че тя няма аристократични маниери и нейното държание е меко казано невъздържано. Но Анджелика успява да омае всички със своята хубост , така че Танкреди се оженва за нея, привлечен от нейната красота , както и от парите й.

Гласува се плебисцит за присъединяването на Сицилия към италианското кралство. Всички се допитват до дон Фабрицио как да гласуват . Той казва ,че би било добре да се гласува за влизането на Сицилия в кралството. Гласовете от плебисцита накрая са фалшифицирани от Седара и Сицилия е анексирана.
Кулминацията е балът , на който се разискват важни политически дела . След танците , шумът и суетата капитаните се оттеглят , за да изпълнят разстрела на войните , върнали се към Гарибалди. 
Танкреди се стреми към власт и пари. Той винаги е на страната на победителите . Не съжалява за своите приятели - гарибалдийците , разстреляни като дезертьори .
Решава да се кандидатира на новите избори .
Двамата с Калоджеро са типични представители на сливане на новобогаташите със старата аристокрация. Знаменателна е репликата в каретата , на връщане от бала , когато се чува залпът , с който застрелват горибалдийците :
"Чудесна войска . Сериозна стъпка . Точно това трябваше. За Сицилия. Сега можем да бъдем спокойни ".
Омерзен от суетата и фалша принц Салина си тръгва пеш и се моли !

Анджелика , макар и невъзпитана , притежава добро сърце . Те с Кончета са мили образи в цялата тази картина на кръв , насилие и борба за надмощие .

На дон Фабрицио му се предлага да стане сенатор на Кралство Италия , но той отказва. 

Той е истински аристократ и не желае да бъде в услуга на тези , които довеждат до падение неговото време.

Умира самотен в една хотелска стая , забравен от всички .




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nbrakalova - Благодаря за спомнянето на тази ...
07.07.2022 19:55
Благодаря за спомнянето на тази забележителна книга и великолепния образ на Гепарда!
В София след излизането от печат на книгата бяха наричаха адвокат Тодор (Точо) Кожухаров - Гепардът... И той го заслужаваше.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: virtu
Категория: Тя и той
Прочетен: 1925479
Постинги: 1141
Коментари: 1583
Гласове: 9311
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031