Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2021 10:43 - Банките премахват срочните депозити. Какви са алтернативите?
Автор: avangardi Категория: Новини   
Прочетен: 2783 Коментари: 3 Гласове:
29

Последна промяна: 20.06.2021 10:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 18 Юни 2021     image  Pixabay

Набирането на спестители вече не е във фокуса на банките. Кредитните институции са пълни с пари, от което търпят загуби заради отрицателните лихви, с които ги наказва БНБ за свръхрезервите.

Затова и някои банки вече директно отказват откриването на срочни депозити и пренасочват вложенията в разплащателни сметки. Други поставят толкова високи такси за откриване на сметки и теглене на средства дори на падеж, че държането на пари по банкови влогове при нулеви лихви става абсолютно неизгодно.

Хората трябва да помислят за алтернатива на спестяванията си, защото в средносрочен план ситуацията с нулевите и дори отрицателни лихви няма да се промени, съветват експертите. Една такава алтернатива е инвестирането във взаимни фондове.

 

При добре представящите се взаимни фондове доходността варира между 3% и 5%

Какво е взаимен фонд?

Взаимни фондове се наричат обединенията на капиталите на различни инвеститори (физически и юридически лица). Капиталът е разделен на дялове и всеки инвеститор закупува съответен брой дялове. Няма задължителен срок на инвестицията, но минималният е 2-3 години. Във всеки един момент инвеститорът може да закупи нови дялове, да продаде всичките или част от тях. Доходността зависи от профила на фонда - дали е рисков или консервативен, в кой регион са инвестициите, какви са активите - дългови книжа, облигации, акции. 

Схемата обаче има и минуси - печалбата не е гарантирана. Стойността на дяловете може да се понижи, т.е. съществува риск инвеститорите да не възстановят пълния размер на вложенията си. Освен това за разлика от депозитите и банковите сметки, парите, инвестирани във взаимни фондове, не са 100% защитени за суми до 196 000 лв. Фондът за компенсиране на инвеститорите изплаща 90% от вземането, но не повече от 40 000 лв.

Инвеститорите във взаимен фонд дължат такса за управление, както и такси за вход и изход. Проверка на сайта "Моите пари" показва, че таксите за управление варират от 1% до 3% от средногодишната нетна стойност на активите на фонда. За българските фондове таксите за вход и изход са в диапазона 0.1% - 0.5% от цената на 1 дял. При чуждестранните фондове са по-високи - 2% до 5%. Има и фондове, които не събират такси за вход, за да насърчават вложителите да вложат парите си за кратки периоди. Въпросът е доколко спестителите са готови да поемат по-голям риск пред това да държат на загуба, но защитени пари, по сметки в банките.
https://www.segabg.com/
 




Гласувай:
29



1. анонимен - :)
30.06.2021 20:15
Да му мисли адаша:))
цитирай
2. avangardi - Трета банка премахва стандартните срочни депозити
01.07.2021 17:57
Внасянето и тегленето на пари в брой става все по-скъпа услуга
Трета банка у нас спира да предлага стандарни срочни депозити. Пощенска банка уведомява, че това ще стане от 3 август и то ще важи още за онлайн депозитите, както и за срочен "Депозит 30".

Пощенска не посочва повече подробности каква алтернатива предлага за клиентите си с депозитни сметки. Банка ДСК и Уникредит Булбанк първи премахнаха депозитите, а спестяванията се преоформят в разплащателни или спестовни сметки. А както е известно, по тези сметки се начислява месечна такса за обслужване, която е минимум 2.50 лв. Така спестяванията бързо започват да се топят на фона на нулевите лихви и инфлацията. Отделно масово банките събират такси за внасяне и теглене на суми по разплащателни и спестовни сметки - такси, които през последната година-две постоянно растат.

Колкото по-големи са сумите в спестовните влогове, толкова и таксите са по-високи. Например Пощенска банка паралелно с премахването на депозитите от началото на август обявява, че от 31 юли въвежда месечна "такса за съхранение на парични средства" по разплащателни и спестовни левови и еврови сметки за всеки ден, в който общото салдо по всички сметки на един клиент, надвишава 400 000 левова равностойност. Тази такса е в размер на 0,70% на годишна база върху превишението над 400 000 лв. Подобни такси за съхранение на големи суми налагат и други финансови институции.

На този етап останалите банки продължават да поддържат депозитни сметки, а някои дори все още ги олихвяват, макар и с проценти, клонящи към нула. Трябва обаче много да се внимава за такси и комисиони, които напълно обезсмислят депозитите.

Алианц Банк например дава лихва от 0.02% за тримесечни депозити, 0.05% за шестмесечни и 0.1% за едногодишни депозити, но прибира 10 лв. при откриване на депозит до 100 хил. лв. и още 10 лв. на всеки падеж. За по-големи суми тези такси стигат до 50 лв.

Райфайзен банк, която предлага депозити единствено със срочност 2 и 3 години с лихва 0.01%, таксува
цитирай
3. avangardi - Райфайзен банк, която предлага депозити единствено със срочност 2 и 3 години
01.07.2021 17:58
с лихва 0.01%, таксува с 0.6% клиентите, ако теглят пари на падеж, без преди това да са предупредили банката.

В опит да откажат клиентите си от операции на гише и от спестяване банките продължават да вдигат таксите за внасяне и теглене на пари в брой.

Банка ДСК уведомява, че от 1 юли вдига с 1 лев таксата при внасяне на суми до 3000 лв. При внасяне на по-големи суми таксата е минимум 3 лв. плюс 0.2% за горницата над 3000 лв. Освен това за всяка транзакция таксата за теглене на суми до 3000 лв. вече ще е минимум 5 лв. при сегашни 4.50 лв.

ОББ, която в момента не таксува внасянето на пари в брой, предупреждава, че от 1 август вече ще събира 1 лв. за суми до 3000 лв.

От 1 юли Райфайзенбанк вдигна месечната такса по разплащателните сметки на 4 лв. Освен това тегленето на пари в брой от разплащателни, спестовни или специални сметки и депозити преди падежа вече ще се таксува с минимум 5 лв., а за по-големи суми плюс още 0.6%.

Така, без да са въведени официално отрицателни лихви, хората на практика плащат, за да държат парите си в банка.

УТОЧНЕНИЕ

Пощенска банка ще продължи и занапред да предлага депозитни продукти - Депозит Златна Рента, Комбиниран продукт СпестИнвест, както и Структурирани депозити. Това уточниха от финансовата институция пред "Сега".

По повод предстоящото преустановяване на предлагането на стандартните срочни и онлайн депозити от Пощенска банка уверяват, че запазват до изтичане на договорите всички условия с клиентите без промяна, включително довнасяне, частично теглене и автоматично подновяване.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306218
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95676
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031