Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2022 17:08 - Свободата
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 3018 Коментари: 1 Гласове:
11

Последна промяна: 13.08.2022 16:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Свободата (на френски: liberte) е висша човешка ценност. Днес приемаме свободата за даденост, но тя не е такава. Тя е достижение на човека. Човечеството е живяло хиляди години при най-различни общества, но повечето от тях са се отличавали с липсата на свобода както за човека, така и за народите. И едва през ХХ век се появяват държави, в които може да се каже, че има вече истинска свобода. Свободата е независимост, но не само. Свободата е демокрация, власт на народа. Свързани са тясно. Без демокрация няма свобода. Свободата има много компоненти и всеки от тях е важен, но най-важна е свободата на словото. За свободата човек трябва да се бори и да я отстоява. Тя не е нещо веднъж завинаги. Народите трябва да се борят за своята свобода така, както днес го прави народът на Украйна. Българският народ би трябвало да цени особено високо свободата, тъй като се е борил за нея векове наред под чуждо подтисничество. За нея той е дал стотици хиляди жертви. България е независима държава от 144 години, но може да се нарече свободна и то относително свободна едва от 32 години. И която свобода днес отново е застрашена. Аз не мога да си представя как един що годе нормален човек може да е против свободата. Човек не е пълноценен човек, ако не е истински свободен. За съжаление обаче и у нас има хора, които са срещу свободата и демокрацията. Това са хората с вродена робска психика, които не ценят и не разбират значението на свободата за човешкия живот. Един човек би трябвало да може сам да прави простата разлика между добро и зло. Ако не можеш да направиш тази разлика между добро и зло или например между жертвата и агресора в една война като тази на Русия срещу суверенната европейска държава Украйна, то тогава ти просто не можеш да се наречеш човек и да претендираш другите да те приемат за нормално човешко същество. Тогава ти преставаш да бъдеш човек и ставаш част от злото. България вече е част от ЕС и НАТО, от свободния свят. Този свят включва повечето държави в Европа, САЩ, Канада, страни като Япония, Австралия, Нова Зеландия, може би и някои други. Този свят е известен и като Запада. Той, разбира се, никак не е съвършен, но това е свят, в който свободата и демокрацията са висши ценности. Ето защо в Америка и Франция има статуи на свободата. Това е нашия свят. Който е против този свят и е за една тоталитарна държава като Русия, той просто е срещу свободата и демокрацията. Такъв никога не може да бъде уважаван от мен.

Йожен Делакроа - Свободата води народа

image




Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
14.08.2022 00:38
Свободата , за нея се е произнесъл още Дон Кихот! Тя има различни измерения, включително и лицемерно1
Както султанът се е произнесъл за Българите на конференцията в Цариград, че те вече имат свободата, която искат! Конференцията е безсмислена!?
Да ,съвременни борци за свобода са французите Но и последвалите първата революция други революции са сигнал ,че първата не е постигнала това, за което ту е вдигната!
Най- важна е свободата на духа, да няма пречки за него, да лети! Да е свободен!

Лека нощ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4102582
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21968